De interesse van ontwikkelaars om apps voor Windows Phone te maken is groter dan ooit, de zin om voor Windows voor pc’s te ontwikkelen lijkt af te nemen.

Dat concluderen onderzoeksbureau's IDC en ontwikkelplatform Appcelerator op basis van een enquete die in november onder 6.698 ontwikkelaars voor mobiele platformen gehouden werd.

Ontwikkelaars werd gevraagd hoeveel interesse zij hadden in het ontwikkelen voor tablets en smartphones met onder meer Android, iOS en Windows.

Het aantal ontwikkelaars dat aangaf ‘zeer geïnteresseerd’ te zijn in het ontwikkelen voor Windows Phone nam toe tot 37 procent. Het aantal ontwikkelaars dat voor tablets met Windows wil ontwikkelen nam af tot minder dat 35 procent.

Windows

In augustus was nog bijna 40 procent van de ontwikkelaars zeer geïnteresseerd. De interesse in Windows Phone neemt sinds augustus 2012 toe, het zat toen in een dal van zo’n 22 procent van de interesse.

Waar smartphones en tablets met Android en iOS dezelfde software gebruiken, ligt dat in het geval van Windows wat anders. De tablets gebruiken de reguliere versie van Windows 8 of Windows RT, smartphones draaien op Windows Phone en software is zodoende niet zomaar uitwisselbaar tussen de twee systemen.

iOS en Android

Het platform dat door de meeste ontwikkelaars ‘zeer interessant’ wordt genoemd is met bijna 85 procent nog steeds de iPhone. De iPad volgt op de voet met zo’n 82 procent, daarna Android-telefoons met zo’n 79 procent.

Tablets met Android, Google Nexus-apparaten en webapps met html5 worden door ontwikkelaars vaker zeer interessant genoemd dan zowel Windows als Windows Phone.

Microsoft zou Windows Phone en Windows RT gratis willen maken