Met 55 procent van alle gamers heeft Nederland het hoogste percentage aan gamers die nooit geld uitgeven aan games.

Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het marktonderzoeksbureau Newzoo.

De 55 procent van de gamers die geen geld uitgeven, spelen games die gratis zijn te downloaden en spelen. Volgens de gegevens van Newzoo telt Nederland 8 miljoen inwoners die in meer of mindere mate games spelen.

In 2013 werd in Nederland circa 600 miljoen euro uitgegeven aan games en aan inkopen binnen gamewerelden. Meer dan de helft van dit bedrag werd digitaal besteed aan het spelen en downloaden van games en dus niet aan fysieke verkoop.

Candy Crush

Op mobiele telefoons wordt in Nederland 95 procent van al het geld binnen veelal gratis games uitgegeven. Inmiddels wordt er hier meer dan een kwart miljoen euro per maand uitgegeven aan de puzzelgame Candy Crush. Doordat games op zoveel verschillende schermen zijn te spelen, is de tijd dat aan games spelen wordt besteed ten opzichte van 2012 met 20 procent gegroeid.

De populairste manier om games te spelen in Nederland is nog altijd op de PC. 87,2 procent van alle gamers in dit land speelt wel eens een spel op de PC. 61,2 procent van alle gamers speelt wel eens spellen op de smartphone.

Op spelcomputers die aan de televisie worden aangesloten wordt door 53,9 procent van alle gamers gespeeld. Op handhelds en tablets tenslotte speelt 35,7 procent van alle gamers in Nederland wel eens een spel.

Hoeveel verdienen applicatiewinkels met in-app aankopen?