De Japanse robot Kirobo heeft zijn eerste sociale missie met succes uitgevoerd in het internationale ruimtestation (ISS). 

Kirobo heeft de Japanse astronaut Koichi Wakata gezelschap gehouden en met hem in het Japans over koetjes en kalfjes gesproken.

Zo vroeg Wakata onder meer wat Kirobo wil hebben van voor kerst. Het liefst krijgt de robot een speelgoedraket, antwoorde hij. 

Kirobo maakte kennis met Wakata en zei dat hij er al aan gewend was dat er geen zwaartekracht in het ruimtestation is. Vrijdag zijn beelden vrijgegeven van Kirobo's 'praatmissie' door de Japanse publieke omroep NHK.

Kirobo drukt zich ook in lichaamstaal uit want hij maakt gebaren tijdens de conversatie. Het team dat van Kirobo een gezellige metgezel in de ruimte maakt, heeft drie jaar aan Kirobo gewerkt en is erg tevreden over de eerste resultaten.

Kirobo is een product van onder meer de Universiteit van Tokio, robottenpioniers van Robo Garage, het Japanse ruimtevaartinstituut JAXA en de ondernemingen Dentsu en Toyota.

Ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelt een eigen ruimterobot die uiteindelijk zelf ruimtemissies moet gaan maken en zo gevaarlijk werk van astronauten moet gaan overnemen.

Bekijk de 2,4 meter lange ruimterobot Robonaut

De vijf meest indrukwekkende robots van dit moment