Google ligt onder vuur van Nokia vanwege mogelijke patentschending in Google Maps en navigatiediensten van Google.

Dat schrijft patentdeskundige Florian Müller op zijn blog Foss Patents. Müller is consultant voor Microsoft en Oracle.

Google is betrokken geraakt bij een Duitse rechtszaak tussen HTC en Nokia. Het Finse bedrijf stelt dat HTC patenten van Nokia schendt met navigatiediensten op smartphones. Deze diensten in Google Maps zijn afkomstig van Google.

Nokia heeft bij een Amerikaanse rechter gevraagd om Google te verplichten de broncode van Google Maps en Google Navigation te overhandigen. De rechter heeft besloten dat de zoekgigant in ieder geval mee moet onderhandelen met HTC en Nokia in de Duitse zaak.

Licentie

Nokia heeft tal van navigatiepatenten in handen. In deze zaak gaat het specifiek om een patent dat toeziet op de grafische weergave van een geplande route. Het bedrijf wil dat HTC daar een licentie opneemt.

Mogelijk betekent het echter grotere problemen voor Google. Als een rechter besluit dat HTC een licentie moet nemen, kan Nokia achter Google zelf aan gaan. Een anonieme bron vertelde in juni al aan Techcrunch dat Nokia een patentzaak tegen Google zou overwegen.

Patenttrol

Microsoft zal de telefoontak van Nokia volgend jaar overnemen. Nokia behoudt onder meer de netwerktak en het patentportfolio. Het heeft zonder hardwareafdeling zelf weinig meer te verliezen in patentzaken. De EU waarschuwde Nokia eerder deze maand geen patenttrol te worden.

Lees ook: Google wordt patentgigant