Blackberry laat gebruikers van chatdienst Blackberry Messenger in 2014 gratis bellen over het internet.

Dat laat het bedrijf vrijdag weten in een blog.

Blackberry belooft op een niet nader gespecificeerde datum in 2014 BBM Voice te introduceren op iPhones en Android-toestellen.

Dat betekent dat gebruikers van Blackberry Messenger gratis telefoontjes kunnen plegen via een internetverbinding. Uiteraard moeten de kosten van het mobiele abonnement wel worden betaald tenzij er gebruik wordt gemaakt van wifi.

Een dergelijke functie is al beschikbaar in apps als Hangouts en Facebook Messenger.

Sociaal

Verder belooft het bedrijf volgend jaar met BBM Channels voor iPhone en Android te komen. Channels is een sociaal netwerk van Blackberry waarop gebruikers kanalen kunnen aanmaken rond bepaalde interesses en deze kanalen van elkaar kunnen volgen.

Zonder echt specifiek te zijn stelt Blackberry ook het versturen van foto's en notities sneller te gaan maken en komt het met een mogelijkheid om de locatie te delen, zoals in Whatsapp.

Emoticons

En tot slot komen er in 2014 veel meer nieuwe emoticons uit voor de chatdienst. Wanneer alle functionaliteiten worden geïntroduceerd is niet duidelijk. "We zijn deze onderdelen nu aan het testen voor een lancering op Android, iPhone en Blackberry 10 in de komende maanden", aldus het bedrijf.

Blackberry Messenger, in Nederland ook wel bekend als pingen, bestaat al heel lang op Blackberry-toestellen. Sinds oktober is de dienst, een concurrent voor bijvoorbeeld Whatsapp, ook beschikbaar op Android en iPhone.

De app werd in de eerste week al twintig miljoen keer gedownload op iPhone en Android. Hoeveel mensen de dienst echt gebruiken, is niet bekend. In oktober maakte Blackberry bekend wereldwijd, inclusief Blackberry-toestellen, tachtig miljoen actieve gebruikers te hebben.

Bekijk de zes beste alternatieven voor Whatsapp

De geschiedenis en toestellen van Blackberry sinds de jaren '90