De Amerikaanse senator Mark Leno wil begin 2014 een wetsvoorstel indienen, waardoor smartphones verplicht een kill switch moeten krijgen.

Dat meldt de Huffington Post.

Het wetsvoorstel is afkomstig van Mark Leno, de senator die Californië vertegenwoordigd. De wet zou dan ook alleen van toepassing zijn op telefoons die verkocht worden in die staat. De helft van het aantal diefstallen in de staat draait om smartphones en dat wil Leno tegengaan door de toevoeging van een zogeheten kill switch.

Eerder riepen hoogwaardigheidsbekleders van het Amerikaanse Ministerie van Justitie smartphone-fabrikanten al op smartphones van een functie te voorzien waardoor het stelen ervan niet langer de moeite waard is. Vooralsnog blijft dergelijke functionaliteit veelal uit.

Nadelen

Mocht de wet aangenomen worden, dan zal deze pas in 2015 in werking treden. Er kleven namelijk ook de nodige nadelen aan het op afstand kunnen uitschakelen van smartphones. Zo is de techniek mogelijk gevoelig voor hackers.

Details van het wetsvoorstel zijn nog niet bekend, zoals de hoogte vande  boetes die een bedrijf riskeert door niet te voldoen aan de eisen die er gesteld worden. Samsung stelde een dergelijke kill switch al eerder voor, maar die werd verworpen door telecomaanbieders, mogelijk omdat ze dan verzekeringsinkomsten zouden mislopen.

In Nederland wordt aan een vergelijkbare wet gewerkt, evenals in Korea, omdat ook daar veel smartphones worden gestolen.