Onder een nieuwe Europese wet wordt het verplicht voor makers van mobiele telefoons om één universele oplader te hanteren.

Een commissie van Europarlementariërs en de Raad van Ministers hebben een deal gesloten die een standaard verplicht zou stellen. Het gehele Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

De EU had tussen 2009 en 2012 al een afspraak met fabrikanten van smartphones dat zij allemaal de micro-USB-aansluiting zouden gebruiken. De EU wilde daarmee het aantal opladers en daarmee verspilling terugdringen. Apple deed niet mee aan de afspraak. Onder de nieuwe wet zou Apple zich wel aan de standaard moeten houden.

De Duitse Europarlementariër Barbara Weiler, lid van de commissie consumentenbescherming, stelt blij te zijn dat er een standaardoplader komt, nadat de Raad en de Europese Commissie eerder aarzelden. "Consumenten zullen hiervan profiteren."

Verwacht wordt dat het Europees Parlement in maart 2014 stemt over de maatregel. Vervolgens krijgen lidstaten twee jaar de tijd om hun eigen wetten aan te passen.

Daarna krijgen telefoonfabrikanten nog een jaar om hun toestellen klaar te maken. Een universele oplader zou dus in 2017 werkelijkheid kunnen worden.

Lees ook: Universele laptopoplader moet elektronisch afval verminderen