Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het internet, beschuldigt samen met ruim honderd activisten en organisaties onder meer de VS en Engeland ervan hypocriet te zijn door anderen de les te lezen en zelf massaal internetverkeer af te tappen.

De organisaties en individuën hebben onder leiding van Berners-Lee een open brief geschreven aan de Open Government Partnership (OGP), een verband dat in 2011 werd opgericht en inmiddels bestaat uit 62 nationale overheden.

De deelnemende landen beloven zich in te zetten voor transparantie en het gebruiken van technologische ontwikkelingen om overheden open, effectief en betrouwbaar te maken. Ook Nederland is lid van de OGP.

Naast Berners-Lee en zijn organisatie World Wide Web Foundation hebben onder meer Oxfam, Privacy International en the Open Rights Group de brief getekend.

Hypocriet

Ze noemen de massale spionage door inlichtingendiensten als de NSA hypocriet en roepen landen op hun privacywetgeving te herzien, klokkenluiders te beschermen en transparantie rondom surveillance te verbeteren.

"We voegen ons bij andere burgerrechtenorganisaties, academici en gewone burgers door onze ernstige zorgen uit te spreken over de beschuldigingen aan overheden wereldwijd, ook OGP-leden, dat zij geroutineerd persoonlijke communicaties en gehele bevolkingsgroepen zouden aftappen", zo staat volgens the Guardian in de brief.

In de tekst wordt ook verwezen naar de pogingen van de VS en het Verenigd Koninkrijk om landen als China en Iran hun restricties op het internet te laten versoepelen terwijl de Westerse landen zelf massaal online communicatie in de gaten houden.

Tim Berners-Lee vond in 1989 het wereldwijde web uit na voorwerk van pioniers als Vint Cerf en Robert Kahn. Berners-Lee schreef de eerste internetcliënt en webserver.

Vijf personen zonder wie het internet niet zou hebben bestaan

Bekijk recente onthullingen en ontwikkelingen rondom de wereldwijde spionage