Samsung en LG werken beide aan nieuwe gebogen televisies met een schermdiagonaal van 105 inch (2,67 meter). Dat zijn de grootste gebogen modellen die ooit zijn gemaakt.

De Zuid-Koreaanse rivalen maakten hun plannen allebei donderdagochtend bekend in aparte verklaringen.

De apparaten van beide bedrijven tonen beelden in een ultra hd-resolutie van 5120 bij 2160 pixels. Het is voor het eerst dat een gebogen tv van LG zo'n hoge resolutie krijgt. Samsung heeft al gebogen modellen met een ultra hd-scherm.

Beide tv's hebben een zeer brede beeldverhouding van 21:9. Dat is ongeveer even breed als bioscoopschermen. Volgens Samsung is zijn tv "het meest gebogen".

Lcd of oled

Er is één belangrijk verschil tussen de tv van Samsung en die van LG. Het model van Samsung heeft een oled-scherm terwijl LG gekozen heeft voor een lcd-scherm. Daarmee maakt LG de eerste gebogen lcd-tv tot nu toe. 

"Tot nu toe hadden oled-panelen de voorkeur voor gebogen schermen", aldus LG. Dat komt omdat er geen bakclight nodig is. LG heeft naar eigen zeggen het probleem met gebogen lcd-schermen opgelost. Door de buiging zou de verlichting ongelijk zijn waardoor problemen ontstaan met de kleurweergave. Dat is nu niet meer het geval, aldus de fabrikant.

Oled zorgt echter wel voor veel betere zwartweergave en tv's met deze panelen kunnen veel dunner zijn. Waarom LG voor lcd en niet voor oled heeft gekozen, is niet duidelijk.

CES

Vanaf november is al een gebogen oled-tv van LG in Nederland te koop. Dat is een exemplaar van 55 inch die 8999 euro kost. Ook Samsung verkoopt in bepaalde landen al een gebogen oled-televisie.

Zowel Samsung als LG tonen hun nieuwe gebogen tv's begin januari voor het eerst aan het publiek tijdens de gadgetbeurs CES in Las Vegas. Het is onduidelijk wanneer de apparaten in de winkel liggen en voor welke prijs.

Lees onze review van de eerste gebogen oled-tv van LG

Ultra hd en oled: wat heb je er aan?