Een speciale beoordelingscommissie van het Witte Huis raadt de Amerikaanse geheime dienst aan om te stoppen met het massaal verzamelen van metadata.

Dat bericht The Washington Post. De commissie is onder andere van mening dat de NSA geen grote database van telefoongegevens mag bijhouden. Eerder werd duidelijk dat de geheime dienst wereldwijd de locaties van telefoons verzamelt.

De commissie oordeelt dat de verzamelde data van telefoongesprekken bij de telecomproviders opgeslagen moet worden. De NSA kan vervolgens een verzoek indienen om specifieke gegevens te verkrijgen.

De NSA meldde dat deze extra stap leidt tot onnodige vertragingen binnen een onderzoek.

In het rapport van de commissie staat tevens dat de NSA geen verzoeken bij bedrijven mag indienen om geheime achterdeuren in software te implementeren. 

Ook zou de NSA geen encryptiestandaarden mogen hacken en buitenlandse leiders alleen mogen bespioneren als de benodigde informatie niet op een andere manier kan worden verkregen. 

In totaal geeft de commissie 46 aanbevelingen.

Obama

President Obama zou woensdag met de leden van de commissie hebben gesproken en "zeer dankbaar" zijn voor de aanbevelingen. Een woordvoerder van het Witte Huis wil niet zeggen of deze dankbaarheid ook voor klokkenluider Edward Snowden geldt.

Het rapport van de commissie komt enkele dagen nadat een Amerikaanse federale rechter oordeelde dat het vergaren van telefoondata door de NSA onwettig is.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken