Zweedse wetenschappers werken aan een headset voor honden die verschillende gedachten van de hond om kan zetten naar Engels.
 

Zweedse wetenschappers van de Nordic Society for Invention and Discovery ontwikkelen een apparaat dat op basis van EEG-scans de gedachten van honden kan lezen en herkennen.

De No More Woof bestaat naast enkele EEG-sensors uit een Raspberry Pi-minicomputer en speaker. Het onderzoek is nog in een beginstadium, toch hebben de wetenschappers al enkele duidelijk herkenbare patronen in hersenactiviteit ontdekt.

Honger

Makkelijk te herkennen gedachten zijn zinnen als "ik heb honger", "ik ben moe", en "wie is dat?". Het vertalen van honden is volgens de wetenschappers ingewikkeld omdat honden niet specifiek aan eten denken wanneer ze honger hebben, maar hun humeur en gedachtegang veranderen wel meetbaar.

Om hun onderzoek voort te kunnen zetten zamelen de wetenschappers geld in op crowdfundingsite Indiegogo. Sensors zijn al verkrijgbaar vanaf 65 dollar, dan zijn twee tot drie gedadachtepatronen te herkennen, waarschijnlijk vermoeidheid, honger en nieuwsgierigheid.

Leren

Een duurder model van 300 dollar moet vier of meer gedachten kunnen vertalen en beter passen op honden van verschillende formaten.

Voor het duurste model moet 1200 dollar worden neergelegd. De speaker is dan van betere kwaliteit, bovendien leert de No More Woof dan constant van het gedrag van de hond. Het apparaat zou dan steeds accurater en completer de gedachten van de hond moeten vertalen.

Protheses

De wetenschappers hameren erop dat het gaat om een werk in uitvoering, en dat aan het eind van de crowdfundingactie over zestig dagen geen compleet product klaar is.

Na het slagen van het project willen de wetenschappers verdergaan met het project. Ook als het streefbedrag van tienduizend dollar niet wordt gehaald gaat de ontwikkeling door.

Op termijn willen de wetenschappers dat de No More Woof ook combinaties van gedachten kan herkennen. Daarnaast moeten gewonde of invalide huisdieren protheses kunnen aansturen met hun gedachten.

Andersom

De grootste ambitie van de wetenschappers is communicatie in beide richtingen. Daarvoor moet een apparaat gemaakt worden dat de gedachten van de mens vertaalt zodat honden het begrijpen. Die ontwikkeling lijkt echter nog ver weg.

Wanneer het eerste werkende prototype klaar is, is niet duidelijk. De eerste complete versie wordt volgens de wetenschappers vrij eenvoudig.

Bekijk een video van de No More Woof