De waarde van een bitcoin is woensdag scherp gedaald nadat de grootste Chinese wisseldienst stopte met het accepteren van de Chinese yuan om bitcoins te kopen.

BTC China stelde woensdag op het Chinese sociale netwerk Sina Weibo dat het "geen andere keus heeft", omdat Chinese autoriteiten betalingsbedrijven heeft gezegd dat ze niet meer mogen samenwerken met wisseldiensten. Dat meldt de Wall Street Journal.

Chinese gebruikers kunnen nog wel bitcoins inwisselen voor yuan, maar de andere kant op kunnen de twee valuta niet meer worden gewisseld.

De Chinese Centrale Bank waarschuwde twee weken geleden al voor de risico's van bitcoin. Speculeren met bitcoins werd toen voor banken al verboden.

Waarschuwingen

Dinsdagmiddag was een bitcoin op de grootste internationale wisseldienst Mt. Gox nog zo'n 550 euro waard. Woensdag was dat rond het middaguur nog 330 euro. Twee weken geleden bereikte de digitale valuta nog een recordwaarde van 900 euro.

Verschillende financiële instellingen hebben al gewaarschuwd voor de wispelturige valuta, die nog maar op weinig plekken kan worden ingezet om daadwerkelijk producten te kopen. Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, noemde de bitcoinhype "erger dan de tulpenmanie".

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin