Facebook kan de inhoud van statusupdates en reacties inzien zelfs als deze uiteindelijk niet worden geplaatst. Dat valt volgens het bedrijf binnen de algemene voorwaarden.

Dat bevestigt het sociale netwerk tegenover de LA Times.

Eerder deze week publiceerden twee onderzoekers van Facebook onderzoeksresultaten over niet gepubliceerde berichten. In totaal blijkt 33 procent van alle updates niet te worden gepubliceerd, bij reacties op foto's en updates is dat 13 procent.

Facebook laat weten dat er bij het onderzoek niet inhoudelijk naar berichten is gekeken en dat alle gegevens anonieme zijn verwerkt.

Volgen

Het sociale netwerk kan echter wel zien wat gebruikers tikken zonder dat zij het publiceren. Facebook stelt inmiddels niet gepubliceerde berichten niet meer in de gaten te houden en zegt ook dat het geen plannen heeft om deze berichten inhoudelijk te volgen.

Het onderzoek is gedaan om het sociale netwerk meer inzicht te geven in in welke mate gebruikers zelfcensuur toepassen, aldus Facebook. Het bedrijf voegt toe dat het volgen van ongepubliceerde commentaren en updates onder de algemene voorwaarden valt.

Onderzoek

De onderzoekers keken naar alle berichten die minimaal vijf tekens lang waren en na tien minuten niet waren gepubliceerd.

In totaal werden 3,9 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zeventien dagen in de zomer van 2012 gevolgd.  71 procent van de mensen publiceerde minimaal één keer een update niet.

De LA Times raadt bezorgde gebruikers aan zonder Javascript te browsen. Deze software maakt het mogelijk nog niet gepubliceerde tekst te zien. Dat wordt bijvoorbeeld ook bij e-maildiensten gebruikt om concepten automatisch op te slaan. Javascript is echter belangrijk voor veel websites waardoor functionaliteit verloren gaat.

Wat doet Facebook met jouw persoonlijke gegevens?