Bestuurders van verschillende grote technologiebedrijven hebben dinsdagnacht aan president Obama gevraagd om spionage door de inlichtingendienst NSA te beperken.

"We stelden de mogelijkheid op prijs onze principes rond overheidssurveillance, die we vorige week publiceerden, direct met de president te delen. We moedigen hem aan om agressief hervormingen door te zetten", stelden de bedrijven in een korte verklaring na het twee uur lange gesprek.

In hun verklaring verwezen de bedrijven volgens persbureau Reuters helemaal niet naar de slecht werkende website van het zorgverzekeringsstelsel Obamacare. Van tevoren had het Witte Huis gezegd dat Obama vooral advies wilde over het functioneren van die website.

De relatie tussen de Amerikaanse technologiesector en de overheid is gespannen sinds uit documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek dat het verkeer van internetgiganten als Google, Facebook en Yahoo grootschalig wordt afgetapt.

Privacy

Vorige week verenigden die bedrijven, samen met onder meer Apple, Microsoft en Twitter, zich daarom in één groep die vraagt om wetswijzigingen. Zo moet de privacy van internetgebruikers beter worden gewaarborgd.

Maandag stelde een Amerikaanse federale rechter dat het verzamelen van gegevens over alle Amerikaanse telefoongesprekken waarschijnlijk ongrondwettelijk is. De praktijken worden nog niet opgeschort, omdat de overheid nog in beroep kan gaan.

Bij het gesprek met Obama waren onder meer Apple-CEO Tim Cook, Facebook-COO Sheryl Sandberg, Bestuursvoorzitter Eric Schmidt van Google en Yahoo-CEO Marissa Mayer aanwezig.