De dertigduizend Nokia-medewerkers die volgend jaar naar Microsoft overgaan, zullen daar volgens vertrekkend CEO Steve Ballmer de Surface-tablet verbeteren.

Ballmer zegt dat in een interview met ZDNet.

In het interview bespreekt Ballmer behoorlijk openhartig de manier waarop Microsoft zich gedurende zijn bestaan meerdere keren moest aanpassen aan de markt.

Daarbij haalt Ballmer de Xbox aan, het eerste grote hardwareproject dat Microsoft ondernam. Om de spelcomputer te maken moest Microsoft nieuwe teams oprichten die zich bezighielden met hardware en de productieketen.

Surface

De Surface was volgens Ballmer in wezen een voortborduren op de hardware-vaardigheden die het bedrijf met de Xbox al opdeed. De beslissing om zelf tablets te gaan maken was volgens Ballmer moeilijker dan die om zelf een spelcomputer te gaan bouwen.

Ballmer was bang om met een eigen tablet de makers van Windows pc's tegen het zere been te schoppen. Dat gebeurde tot op zekere hoogte, al werden de eerste Surface tablets geen hit.

"We moeten nog upgraden en verbeteren, en dat is deel van de overname van Nokia", zegt Ballmer over de Surface. De overname van Microsoft wordt vermoedelijk begin 2014 afgerond, waarop dertigduizend Nokia-medewerkers naar Microsoft overstappen, voornamelijk naar de hardware-afdeling.

Apple

Ballmer noemt het uitbouwen van vaardigheden noodzakelijk in de technologiemarkt. "Als de industrie verandert en je hebt geen nieuwe vaardigheden, kun je minder relevant worden", aldus de vertrekkend CEO van Microsoft.

Microsoft zag Apple als een dreiging, geeft Ballmer toe. "Het hoge segment was een probleem. Er was goede reden aan te nemen dat Apple een lastige concurrent zou worden", zegt Ballmer wijzend op het gebrek van eigen Microsoft-hardware toen Apple de iPad uitbracht. "[Apple] was een merk in een hoger segment."

Lees onze review van de nieuwste Xbox, de Xbox One

Bekijk de review van de Surface 2