Veel mensen die bij hun smartphone een speciale verzekering aanschaffen betalen dubbelop. Smartphones worden regelmatig al door inboedelverzekering, kostbaarhedenverzekering of reisverzekering gedekt.

Dat schrijft de Consumentenbond.

Wanneer consumenten een nieuwe telefoon kopen wordt in de winkel vaak geadviseerd daar een verzekering bij te nemen. In veel gevallen is dat volgens de Consumentenbond niet nodig, omdat telefoons vaak al met de inboedelverzekering, kostbaarhedenverzekering of reisverzekering zijn meeverzekerd.

"Consumenten hoeven zich niet onder druk te laten zetten", meldt de Consumentenbond daarover. Niet alleen zijn smartphoneverzekeringen vaak dubbelop, ook de premie is hoog.

Uitkeren

De Consumentenbond berekende dat over een telefoon van 500 euro zo'n 110 euro premie per jaar wordt betaald. Toch wordt er in geval van diefstal en verlies vaak niet uitgekeerd, omdat de voorwaarden erg rekbaar zouden zijn.

Als toegevoegde waarde van speciale smartphoneverzekeringen noemt de Consumentenbond de dekking van technische defecten. In het januarinummer van zijn maandblad legt de Consumentenbond 22 verzekeringen speciaal voor telefoons of draagbare elektronica naast elkaar. In de test scoren maar negen verzekeringen een zes of hoger.

De verzekeringen ACE Vodafone Garant Basis, ACE Toestelverzekering Basis T-mobile, Actua Silver Service, KPN Toestelschade Service, ProAssist TeleZeker Basis en Digiwise komen slecht uit de bus. Verlies, zakkenrollen en diefstal uit een gesloten auto worden niet gedekt, toch betalen consumenten over een toestel van 500 euro jaarlijks 71 tot 107 euro premie, ook is er nog een eigen risico van 25 tot 50 euro.