Criminele hackers vragen steeds minder geld voor gestolen inloggegevens, creditcardgegevens of persoonsgegevens. De prijzen dalen doordat het aanbod is gegroeid.

Dat meldt de BBC dinsdag op basis van onderzoek van beveiligingsbedrijf SecureWorks.

De inloggegevens van een bankrekening waar driehonderdduizend dollar op staat kosten nog maar driehonderd dollar. Voor dat bedrag was in 2011 'slechts' een bankrekening met zevenduizend dollar erop te koop.

Fullz

Complete dossiers met persoonlijke gegevens en rekeningnummers inclusief wachtwoorden, onder hackers bekend als "fullz", kosten nu 25 dollar, tegen zestig dollar twee jaar geleden. De oorzaak van de prijsdaling is het groeiende aanbod: er worden steeds meer servers en databases met gevoelige gegevens gehackt.

De ondergrondse hackersmarkt wordt zodoende overspoeld met gestolen data, stelt SecureWorks na het monitoren van online marktplaatsen waar criminelen in gestolen gegevens handelen. Ook neemt het aantal beschikbare hackers toe. Criminelen kunnen daardoor hackklussen goedkoper 'inkopen'.

Creditcardnummers zijn al verkrijgbaar vanaf 4 dollar voor een Amerikaanse en tussen de 7 en 8 dollar voor een Europese kaart. "Verkopers geven tegenwoordig gevevens van enkele kaarten gratis weg, waarna de nummers per duizend verkocht worden."

Slachtoffers

Mede door de dalende prijzen neemt het aantal cybercrime-incidenten alsmaar toe, ook in Nederland. Zes op de tien mkb-ondernemers waren afgelopen jaar slachtoffer van een vorm van cybercrime, bleek onlangs uit een onderzoek door MKB-Nederland.

Dinsdagmiddag lanceerde MKB-Nederland samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een website tegen cybercrime voor ondernemers. Die kunnen hierop zien welke stappen ze moeten nemen als ze worden geconfronteerd met internetoplichting, laster en smaad, digitale inbraak en systeemproblemen zoals virussen.

Bitcoin

De toenemende mate waarin mensen hun leven digitaal opslaan zorgt volgens de onderzoekers ook voor veranderingen in de werkwijze van cybercriminelen. "Een kwetsbaarheid in iOS wisselt nu voor 500.000 tot 1 miljoen dollar van eigenaar", aldus een onderzoeker.

Het recentelijk steeds populairder en waardevoller wordende bitcoin is ook een interessant doelwit voor cybercriminelen. Veel bitcoin-gebruikers kennen de gevaren niet en weten niets van de manier waarop de virtuele valuta versleuteld is. "Voor criminelen is bitcoin aantrekkelijk omdat het geld in tegenstelling tot bij reguliere bankrekeningen niet witgewassen hoeft te worden", zegt een van de onderzoekers. "Criminelen kunnen overal ter wereld direct hun geld innen."

Wat zijn de gevaren en alternatieven van bitcoin?

Bekijk de ontwikkeling van malware in de afgelopen maanden