Facebook begint deze week met het testen van advertentievideo's die automatisch afspelen.

Dat maakt het sociale netwerk dinsdag bekend.

Sinds november wordt er al getest met video's van vrienden die automatisch afspelen. Volgens Facebook zorgt dat voor 10 procent meer views, likes en commentaren.

De test wordt nu uitgebreid naar advertenties. Dat betekent dat reclamevideo's in het nieuwsoverzicht op zowel de desktopsite als in de mobiele apps automatisch afspelen. Het geluid staat dan wel uit.

"Als je de video niet wil bekijken scroll je er gewoon voorbij", aldus Facebook. "Als de gebruikers op de video klikken zal deze op het volledige scherm worden getoond. Het geluid bij de video zal dan ook worden afgespeeld."

In de mobiele app worden reclamevideo's vooraf gedownload als de telefoon op wifi is aangesloten. Het is niet mogelijk om de automatisch afspelende reclamefilmpjes uit te schakelen.

Groot publiek

"Deze premiumdienst is specifiek gemaakt voor campagnes die bedoeld zijn om een groot publiek te bereiken en zo de interesse in een merk of product in een korte tijd te verhogen", aldus Facebook. " Wat adverteerders voor de nieuwe manier van reclame maken moeten betalen wil Facebook niet zeggen. Ook is niet bekend wanneer de test breed wordt uitgerold voor alle gebruikers.

De eerste test wordt gedaan met advertentievideo's voor de film Divergent die in 2014 uit zal komen. Welk percentage van de Facebookgebruikers de testreclames te zien krijgt, is niet bekend.

Vijf dingen die je moet weten van Facebook