Binnen vijf jaar zullen apparaten om ons heen kunnen leren, waarnemen en zich aanpassen aan de wereld.

IBM Research, de onderzoekstak van IT-bedrijf IBM, publiceert jaarlijks zijn '5 in 5'-lijst waarin het voorspelt welke technische vooruitgang de wereld in de komende vijf jaar zal zien.

Dit jaar staat de lijst in het teken van lerende machines. IBM baseert de lijst op ontwikkelingen die het zelf in zijn laboratoria onderzoekt of test.

Winkelen

Fysieke winkels zullen als reactie op het succes van online winkels een grote verandering doorgaan, volgens IBM. Winkeliers zullen hun winkels met behulp van augmented reality aanpassen op de consument, om zo iedereen een unieke ervaring te geven.

Op die manier wordt de beleving van online winkelen weer naar de fysieke winkel gebracht. Veel winkeliers zien hun winkel gebruikt worden voor showrooming, waarbij klanten het product in hun winkel bekijken en vervolgens online bestellen.

Winkeliers zullen volgens IBM meer gaan inspelen om informatie die de consument online over zichzelf achterlaat. Ook het gebruik van mobiele apparaten zal door winkeliers ingezet worden om meer over zijn klant te weten te komen.

IBM kondigde eerder al aan zijn supercomputer Watson voor publiek gebruik beschikbaar te stellen, iets waar winkeliers volgens het bedrijf van kunnen profiteren.

Leren

Docenten gaan door hun klas onderwezen worden, denkt IBM. Leraren gaan zich meer richten op de individuele leerling, om zo onderwijs op maat te kunnen geven.

Vanaf de kleuterschool krijgen leerlingen zo betere begeleiding, doordat leraren gebruik kunnen maken van informatie van digitale aanwezigheidscijfers tot scores in e-learning.

IBM doet al een test in het onderwijs op basis van zogenoemde big data. Met een Amerikaanse school werkt IBM samen om leerpatronen te herkennen en daarin overeenkomsten te vinden, om studenten zo een persoonlijk mogelijke leerervaring te geven. IBM hoopt met het project de schoolresultaten voor 170.000 leerlingen te verbeteren.

Artsen

Doktoren zullen informatie uit DNA veel actiever gaan gebruiken in bijvoorbeeld de bestrijding van kanker. Ook computerprogramma's zullen vaker worden ingezet bij de zoektocht naar specifieke behandelmethoden per patiënt.

Daarnaast zal ook in de medische wereld het gebruik van big data toenemen, waardoor artsen op grotere schaal en ook op gebied van genen de behandeling van ziektes kunnen toetsen.

Machines zullen volgens IBM constant bezig zijn om steeds betere methoden per patiënt aan te leveren, gevonden door een alsmaar groeiende database te gebruiken. Nu is dergelijke informatie beschikbaar, artsen hebben alleen nog niet de tijd en middelen gehad om die op grote schaal inzichtelijk te maken.

Bewaking

Het gebruik van vele wachtwoorden, antivirus en firewalls gaat volgens IBM plaatsmaken voor een digitale bewaker. Die zal het gedrag van de gebruiker leren, op basis van contextuele, situationele en historische data kan zo de identiteit van de gebruiker gecontroleerd worden.

Verschillende bedrijven werken al aan manieren om het wachtwoord, een zwakke schakel in het beschermen van online informatie, overbodig te maken. Google werkt aan een verificatiering, ook Microsoft zoekt een vervanger voor het wachtwoord.

Stad

De stad van de toekomst wordt slim. Dat moet wel, omdat het aantal stedelingen alleen maar toeneemt. Ook in de stad zal big data gebruikt worden om inzicht te krijgen in wat de burgers willen en nodig hebben.

Slimme steden begrijpen beter waarom dingen gebeuren, ongelukken, branden, files maar ook waar mensen zich fijn voelen. Zo kunnen bestuurders volgens IBM beter inspelen op wat burgers nodig hebben. Op die manier moet de stad zich naar de burger schikken, IBM spreekt van een "dynamische optimalisatie van de exacte behoeften van de burger".