Amerikaanse wetenschappers hebben een werkende speaker volledig met een 3d-printer gemaakt. Zowel de plastic conus als de magneten en spoelen zijn uit de 3d-printer gekomen.

Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell-universiteit hebben alle onderdelen van een luidspreker met een 3d-printer gemaakt.

Ook essentiële onderdelen als de geleidende spoel en de magneten zijn uit een 3d-printer gekomen. Voor de spoel is een mengsel op basis van zilver gemaakt, de magneet werd gemaakt door een mengsel van strontiumferriet uit te printen. zo tonen de onderzoekers in een video.

Voor het printen moesten nog wel twee verschillende 3d-printers worden gebruikt, één voor de plastic behuizing en één voor de metalen onderdelen. De wetenschappers zien de speaker daarom vooral als een eerste stap.

Materialen

De grootste horde die nog genomen moet worden, is het printen van meerdere materialen met dezelfde printer. Daarvoor moeten printers onder meer kunnen wisselen tussen de smeltingstemperaturen van verschillende materialen als plastic en koper.

De draden waarmee de luidspreker aangesloten werd zijn niet uit de 3d-printer gekomen. 

Bekijk een 3d-printer die harde en flexibele materialen kan printen

Bekijk een video waarin de speaker geprint en gebruikt wordt