LG heeft in Azië de G Flex al uitgebracht. NUtech kreeg in Nederland de kans om de kromme 6 inch-smartphone met zelfhelende behuizing even te proberen. De eerste ervaring.

Bekijk de uitgebreide hands-on op NUtech

Naast de kromming valt direct het formaat op. Omdat de productie van het bijzondere gebogen plastic oled-scherm nog beperkte mogelijkheden heeft was een kleiner formaat niet te maken.

Daardoor ligt de G Flex niet heel lekker in de hand en is het een van de grootste smartphones tot nu toe.

Zelfhelend

De telefoon is geheel van plastic gemaakt en de achterkant, die zelfhelend is, voelt bijzonder glad aan maar ligt niet vervelend in de hand. Door stiekem een krasje te maken met een munt en twintig minuten later de behuizing te controleren, bleek dat de zelfhelende coating in de praktijk echt werkt.

In een eerdere video werd dat ook al getoond. LG benadrukt dat het gaat om kleine krasjes die ontstaan van muntjes en sleutels in broekzaken. Diepe krassen die expres worden gemaakt, verdwijnen waarschijnlijk niet.

Net als bij de LG G2 zitten de volumeknop en de aan/uit-knop bij de G Flex op de achterkant. Die positie is niet per se een verbetering, maar de besturing went.

Krom

De kromming is naast de zelfhelende behuizing het belangrijkste onderdeel van de nieuwe smartphone. Helaas is LG er nog niet helemaal in geslaagd het nut van de nieuwe vorm te bewijzen.

De microfoon bevindt zich nu iets dichter bij de mond waardoor de spreker beter te horen zou moeten zijn. Dat hebben wij helaas nog niet kunnen testen, maar kan positief uitpakken.

Verder zou de kijkervaring beter zijn omdat de kromming gelijk is aan de bolling van het menselijk oog. Dat valt in de praktijk niet direct op en blijft de toegevoegde waarde dus uit. Verder kan de gebruiker vanaf het vergrendelscherm met twee vingers naar buiten slepen om zo net als een gordijn de telefoon ‘open te doen’. Een leuke gimmick, maar niet meer dan dat.

Opvallend is dat de telefoon flexibel is. Als hij op tafel ligt, kan er druk op worden uitgeoefend waarna de behuizing meegeeft en de telefoon recht wordt. Daarna buigt hij zonder problemen weer terug naar zijn originele kromme vorm. De behuizing buigt niet te makkelijk mee, maar geeft ook niet te veel weerstand.

Scherm

Een groot nadeel is het hd-scherm. De resolutie (1280x720) is flink lager dan bij de full hd-schermen van de nieuwste smartphones en dat valt op het grote scherm op bij beeld en vooral tekst. Op het eerste gezicht lijkt de rest van het scherm prima. De kleuren en witweergave zijn in orde, op een lichte blauwe waas na.

Wel viel op dat bij effen vlakken soms puntjes zichtbaar zijn. LG kon niet zeggen of dit aan het prototype lag.

Snelheid en accu

De snelheid en accu zijn tijdens een korte test moeilijk te controleren, maar de Snapdragon 800-chip doet in tal van andere high end-telefoons zijn werk al prima. Ook in diverse modellen van LG.

Met een 3500 mAh-accu en een lagere resolutie, waardoor het scherm minder energie verbruikt, zou de accuduur bovendien prima moeten zijn. Dat blijkt overigens ook uit de eerste reviews in buitenlandse media. De accu is ook nog bijzonder omdat ook dit onderdeel gebogen en licht flexibel is.

De 13 megapixel-camera maakte bovendien prima foto’s. Hoewel het beoordelen op een (hd) telefoonscherm niet ideaal is, leken de kleuren natuurgetrouw en ging het scherpstellen snel en zonder problemen.

Voorlopige conclusie

De G Flex kost omgerekend 700 euro en ligt voorlopig nog niet in de Nederlandse winkel. Het zal met zijn lagere resolutie en forse formaat ook nooit een massaproduct worden.

Het gebogen scherm komt vernieuwend over, maar LG toont de kracht nog niet echt. Wellicht komt dat later. De zelfhelende behuizing is het belangrijkste pluspunt. De snelheid en camera vallen op het eerste gezicht ook niet tegen. Daar kan een goede accuduur nog bijkomen.

Bekijk foto's en een uitgebreide hands-on op NUtech

Lees ook onze review van de gebogen oled-tv van LG