Een bitcoin-hoax roept Mac-gebruikers op om hun data te verwijderen. De grap beweert dat OS X een geheime functie heeft waarmee bitcoins kunnen worden gemined.

De hoax werd als eerste gespot door The Register. Bij het minen van bitcoins worden moeilijke puzzels opgelost waarna degene die de software draait een 'blok' bitcoins krijgt. 

Mede dankzij de stijgende koers van de bitcoin is minen een lucratieve bezigheid geworden. 

Het broodjeaapverhaal roept Mac-gebruikers op om een commando in te voeren waarmee hun persoonlijke data wordt verwijderd. Als zij het betreffende commando invoeren, zou een geheime OS X-functie worden geactiveerd waarmee bitcoins kunnen worden geminend.

4chan

Volgens de grap heeft Apple de bitcoin-functie al sinds 2009 in hun software geïmplementeerd. De hoax wordt verspreid middels een afbeelding op verschillende internetfora, waaronder het populaire anonieme forum 4chan. 

Enkele 4chan-gebruikers melden dat ze de code hebben ingevoerd waarna hun Macs niet willen opstarten. Het commando verwijdert naast de persoonlijke  data ook een groot gedeelte van het besturingssysteem.

Dergelijke hoax-afbeeldingen komen vaker voor. Zo werden Xbox One-bezitters recentelijk opgeroepen om een stappenplan te volgen waardoor zij oudere Xbox 360-spellen op de nieuwe console kunnen spelen. Na het uitvoeren van het stappenplan start de Xbox One niet meer op.

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat is bitcoin precies en hoe is het ontstaan?