Google kan Canada toevoegen aan het steeds langer wordende lijstje van landen waar het door de mededingingsautoriteit onder de loep wordt genomen.

Dat meldt de Financial Post.

De Canadeze mededingingsautoriteit gaat een formeel onderzoek starten naar mogelijke concurrentievervalsing van Google met zijn zoekmachine. De autoriteit richt zich daarbij op mogelijke concurrentievervalsing omtrent advertenties, nadat een vooronderzoek aanwijzingen gaf dat Google zijn machtspositie misbruikt.

Onder andere deals tussen Google en hardware- en software-fabrikanten die Google als standaard zoekmachine instellen, kunnen mogelijk aangemerkt worden als concurrentievervalsing. Daarnaast zou Google de zoekresultaten dusdanig manipuleren, dat de eigen diensten worden voorgetrokken.

Zowel de EU als individuele Europese landen doen onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Google. In de VS werd een dergelijk onderzoek al afgerond zonder gevolgen, maar er zou al een nieuw onderzoek lopen naar de zoekgigant. Onlangs begon ook Brazilië een dergelijk onderzoek.