Privacywaakhond EFF heeft uitgehaald naar Google voor het verwijderen van de functie App Ops uit Android 4.4.2. Met de functie kon bepaald worden waar apps toegang tot hebben.

De Electronic Frontier Foundation prees Google eerst nog voor het toevoegen van de functie, maar de functie werd door Google uit Android gehaald met de update naar Kitkat 4.4.2.

App Ops maakte het mogelijk om te bepalen waar apps toegang tot hebben. Nu kan een app toegang claimen tot locatiegegevens, adresboekgegevens en meer, zonder dat de gebruiker daar iets tegenin kan brengen.

De functie verdween overigens al in Android 4.4, maar kon via een app alsnog benaderd worden. Met 4.4.2 werkt die app echter ook niet meer. Google liet in een reactie weten dat de functie nooit voor het publiek bedoeld was, maar voor testers werkzaam bij Google.

Onlangs werd nog bekend dat een zaklamp-app data stal van miljoenen gebruikers. Gegevens, waaronder locatie en een uniek nummer ter identificatie van het toestel werden zonder toestemming doorgestuurd.

Wat is er nieuw in Android 4.4