Chipmaker ARM, wiens architectuur veel in onder meer Android- en iOS-apparaten wordt gebruikt, heeft een bedrijf gespecialiseerd in belichting in games overgenomen.

Het Britse Geomerics is ontwikkelaar van belichtingstechnologie Enlighten. De technologie wordt gelicenseerd aan onder meer gameontwikkelaar EA, die het gebruikt voor de belichting in zijn games.

Door Enlighten te gebruiken kunnen games makkelijker fotorealistische lichteffecten, schaduwen en reflecties weergeven, zonder dat de ontwikkelaar zich daar nog op moet toeleggen.

Chipmaker ARM heeft het bedrijf overgenomen voor een onbekend bedrag, meldt Geomerics. Het bedrijf gaat verder als dochteronderneming van ARM, en zal zodanig onafhankelijk blijven.

Chipmaker

ARM maakt chipontwerpen voor voornamelijk mobiele apparaten die het licenseert aan bedrijven als Apple, Samsung en Qualcomm. Die ontwerpen daarop hun eigen chips volgens de ARM-arcitectuur.

De overname door ARM heeft volgens Geomerics geen gevolgen voor het functioneren van het bedrijf, dat zijn technologie nog steeds zal blijven leveren aan ontwikkelaars van games voor spelcomputers, mobiele apparaten en pc.

Mobiel

Wel zorgt de samenwerking met ARM volgens Geomerics voor een versnelde ontwikkeling van zijn technologie, iets waar ontwikkelaars van games voor alle platformen van profiteren.

Gameontwikkelaar en uitgever EA reageert positief op de overname. "Enlighten heeft EA geholpen het realisme in titels als onze Battlefield-serie te vergroten", zegt EA-hoofdontwikkelaar Carl Almgren. "We zijn blij dat ARM zich blijft richten op het ontwikkelen van technieken voor belangrijke spelcomputers en graphics en daarbij ook de technologie van Geomerics blijft uitbouwen."