Een commissie die president Obama adviseert over de spionagepraktijken van de NSA heeft aanbevolen om het toezicht op de inlichtingendienst flink uit te breiden.

Wel wil de commissie het verzamelen van 'metadata' over alle Amerikaanse telefoongesprekken doorzetten, melden bronnen die bekend zijn met het rapport van de commissie tegenover de New York Times en Wall Street Journal.

Het moet echter moeilijker worden voor de NSA om toegang te krijgen tot die gegevens. Daarom moet de data worden beheerd door de telecombedrijven zelf. De NSA kan dan enkel toegang vragen met een goede reden.

Volgens de New York Times zullen ook maatregelen worden aangekondigd die de privacy van buitenlanders beter moet beschermen, als hun gegevens worden opgeveegd door de uitgebreide datacollectie van de NSA. Wat die maatregelen precies zullen zijn is nog niet duidelijk, maar vermoedelijk zullen de praktijken van de NSA in ieder geval regelmatig worden gecontroleerd door het Witte Huis.

Naïef

Generaal Keith Alexander, hoofd van de NSA, stelde onlangs nog dat beperkingen op buitenlandse spionage "naïef" zouden zijn. Volgens hem moet juist zo veel mogelijk data worden verzameld van buitenlandse burgers, die niet beschermd worden door de Amerikaanse grondwet.

De commissie zou ook aanbevelen dat de NSA onder civiel in plaats van militair leiderschap komt te vallen. Daarnaast zou een onafhankelijke organisatie worden gecreëerd die als taak heeft om in rechtszaken tegen advocaten van de NSA te betogen.

Nu krijgt de inlichtingendienst doorgaans toestemming om te spioneren van de geheime FISA-rechtbank. In verband met geheimhouding is er daar echter niemand die de argumenten van de NSA kan weerspreken.

Openbaar

Het rapport is nog niet formeel ingediend bij het Witte Huis, stelt een woordvoerder tegenover de Wall Street Journal. In de toekomst wordt het document vermoedelijk openbaar gemaakt, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren.

President Obama stelde zelf onlangs in een interview dat hij meer "zelfbeheersing" wilde introduceren bij de NSA.

Al het laatste nieuws over de NSA-spionage