Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mike Caldwell en zijn bitcoins

Maker fysieke bitcoins mag geen munten meer slaan

Een man die bitcoins omzette in fysieke munten is door de Amerikaanse overheid gedwongen om daar mee te stoppen.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dat meldt Wired donderdag. Bitcoin is een digitale valuta. Een bitcoin is in feite een reeks van 27 tot 34 letters en cijfers.

Mensen konden die code naar Mike Caldwell sturen, waarna hij fysieke bitcoin-munten sloeg. Achter een speciale laag verwerkte hij die codes. Vervolgens stuurde hij ze via de post terug naar de bitcoin-eigenaren.

FINCEN, de waakhond die financiële misdaden bestrijdt in de VS, heeft daar een stokje voor gestoken. Omdat hij zijn bitcoins opstuurt draagt hij volgens de autoriteiten geld over. Daarvoor heeft hij de licenties echter niet.

Noviteit

Caldwell stelt echter dat hij noviteiten verkoopt. De bitcoins blijven eigendom van degene die de fysieke munt bestelt, vindt hij. Hij int enkel een extra vergoeding van 50 dollar.

De munten van Caldwell zijn het onofficiële gezicht van de bitcoin geworden. Foto's van zijn munten worden door verschillende media - waaronder NUtech - regelmatig gebruikt om artikelen over bitcoin te illustreren.

Ook andere mensen maken fysieke bitcoin-munten. Noah Luis, een concurrent van Caldwell, zegt tegen Wired dat hij ook zou stoppen met munten slaan als hij daartoe werd opgedragen door de autoriteiten. Dat is tot nu echter niet gebeurd.

Aanbevolen artikelen