Autonome software, ook wel bots genoemd, nemen 61 procent van het websiteverkeer in. Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van 2012.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van beveiligingsbedrijf Incapsula. Voor het onderzoek analyseerde Incapsula 20.000 websites voor een periode van 90 dagen.

In totaal observeerde het beveiligingsbedrijf 1,45 miljard bezoeken van bots. Dit kunnen goedaardige of kwaadaardige bots zijn, waarbij laatstgenoemde veelal data stelen of in reacties reclame maken en malafide links plaatsen.

Incapsula meldt dat de grootste stijging bij goedaardige bots wordt waargenomen. Deze bots worden veelal gebruikt om content te indexeren voor zoekmachines, websites te analyseren of andere specifieke website-gerelateerde taken te voltooien.

De stijging van het verkeer van goedaardige bots wordt grotendeels veroorzaakt door zoekmachines die vaker webcontent verzamelen. Zo scant Google veel websites voor belangrijke nieuwsberichten en worden websites beter gearchiveerd.

Daling

Volgens Incapsula is het aantal bots dat spamlinks plaatst met zo'n 75 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook zou het aantal bots dat hackactiviteiten uitvoert met 10 procent zijn gedaald.

In 2012 namen bots 51 procent van het websiteverkeer in. In 2013 steeg het botverkeer met 21 procent naar 61 procent.