Facebook gaat met kunstmatige intelligentie bewegende beelden en spraak uit video's en foto's analyseren nog beter te begrijpen wat gebruikers leuk vinden.

Dat vertelt Yann LeCun, hoogleraar van de New York University, aan Wired.

LeCun werd deze week door Facebook aangetrokken om leiding te geven aan een nieuw onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie.  

Computers kunnen slimmer worden gemaakt door het principe 'deep learning' door te voeren. Daardoor kan Facebook beter herkennen wat er precies op foto's en in video's te zien is. Kunstmatige intelligentie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in robots.

Voorspellen

Met nieuwe informatie hoopt Facebook nog beter te kunnen inschatten wat gebruikers wel en niet leuk vinden. Daardoor kan het sociale netwerk updates, foto's en video's voorschotelen waar de gebruiker waarschijnlijk behoefte aan heeft.

Vooral de inhoud van video's herkennen is nog een uitdaging. Beelden bewegen daar en veranderen van vorm. Bovendien zijn er soms belangrijke dingen op de achtergrond te zien en komt er spraak bij kijken.

Spraakherkenning bestaat al jaren, maar een natuurlijke manier van spreken goed herkennen is lastig, stelt LeCun. Daar zal Facebook de komende jaren dus onderzoek naar doen.

Aan de hand van de data die het bedrijf opbouwt, kan in de toekomst dus gericht content worden voorgeschoteld. Ook is gedrag van Facebookers straks beter te voorspellen.

Vijf dingen die je moet weten over Facebook

Lees ook: 'Vrees kunstmatige intelligentie niet'