De eerste Nokia-phablet, de Lumia 1520 met een 6 inch-scherm, is vanaf eind januari beschikbaar in Nederland. 

Dat maakt Nokia donderdag bekend. De Lumia 1520 heeft een full-hd-resolutie van 1080p en Snapdragon 800-chip met quadcore-processor en 32GB aan opslagruimte dat met een micro-sd-kaart kan worden uitgebreid.

Door het grotere scherm voegt Windows Phone 8 een derde rij regels toe, zodat het aantal getoonde apps flink omhoog gaat. Op het homescreen van de Lumia 1520 passen naar liefst vijftien tegels van gemiddeld formaat. De Lumia 1020 ondersteunt zes tegels.

De Lumia 1520 heeft eenzelfde design als eerdere Lumia-smartphones en komt beschikbaar in het rood en zwart. Ook Nokia's Pureview-technologie en optische beeldstabilisatie, die zeer scherpe beelden moeten opleveren, zijn aan de smartphone toegevoegd. Foto's en video's kunnen met een 20 megapixel-camera worden geschoten. 

Dual capture

Gebruikers kunnen tevens foto's schieten met de dual capture-modus. De Lumia 1520 schiet met deze modus twee foto's: één in een hoge en één in een lage resolutie. Laatstgenoemde wordt gebruikt om te delen via sociale netwerken, de foto van hoge kwaliteit kan achteraf worden bewerkt of afgedrukt.

De Lumia 1520 krijgt een adviesprijs van 679 euro.

Lees onze hands-on met de Nokia Lumia 1520