Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd een spermarobot te maken die van buiten het lichaam richting specifieke eitjes gestuurd kan worden.

Onderzoekers van het Instituut voor nanowetenschappen in Dresden maakte een magnetische metalen buis om zo stierensperma te vervoeren.

Aan één ontdooide spermacel werd een heel klein buisje van ijzer en titanium toegevoegd. Het buisje is aan één kant iets smaller waardoor de cel vast komt te zitten in de buis, leggen de onderzoekers aan New Scientist uit.

Met externe magneten kan de cel vervolgens in het lichaam worden vervoerd, zo tonen de onderzoekers in een video. Het zou de eerste stap naar het maken van efficiënte nanorobots.

De specifieke spermarobot, zoals de onderzoekers hun uitvinding noemen, moet helpen bij het verplaatsen van spermacellen naar eitjes. De techniek kan echter ook worden gebruikt om specifieke doses medicijnen in het lichaam af te leveren.

Voordeel is dat de techniek van de Duitse onderzoekers geen batterij nodig heeft en dus minder schadelijk is voor het menselijk lichaam. Het gebruikte buisje is 0,05 millimeter lang en tussen de 0,005 en 0,008 millimeter in diameter.

Wat zijn nanorobots en hoe worden ze gebruikt?

Bekijk de vijf video's van de meest indrukwekkende robots