Keith Alexander, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is van mening dat informatiegaring middels spionageprogramma's de beste manier is om de Verenigde Staten te beschermen.

Dat zegt Alexander tegen persbureau AP. De NSA-directeur waarschuwt dat de dreiging van buitenlandse bedreigingen toeneemt en dat de Verenigde Staten moet worden beschermd. 

Het zou een "onaanvaardbaar risico" zijn om geen spionageprogramma's te gebruiken. "Hoe moeten we anders verbanden leggen? Er is geen andere manier om deze verbanden te leggen. Als dergelijke spionageprogramma's worden stopgezet, zou dit een enorm slechte beslissing zijn", stelt Alexander.

Alexander erkent dat de zorgen rondom privacy de NSA achtervolgen sinds klokkenluider Edward Snowden de spionageprogramma's onthulde.

Ook meldt de NSA-directeur dat de Amerikaanse geheime dienst open staat om gesprekken met grote techbedrijven te voeren en een betere oplossing te vinden.

Wespennest

"We houden op dit moment een wespennest vast", aldus Alexander. "We worden overal gestoken."

Eerder werd bekend dat de NSA wereldwijd de locaties van telefoons bijhoudt, het pornokijkgedrag van moslimradicalen analyseert en massaal metadata verzamelt.

Vijf dingen die je moet weten over internetspionage van de VS

Alles over PRISM in ons dossier