Ook via de mobiele apps van Spotify wordt het mogelijk om gratis muziek te luisteren. 

Dat maakt Spotify-CEO Daniel Ek woensdag bekend in New York.

Tot nu toe moest er nog tien euro per maand betaald worden voor Spotify's mobiele muziekdienst. Er was al een gratis variant voor op laptops en desktops, waar de gebruikers reclames krijgen voorgeschoteld. Diezelfde dienst wordt vanaf vandaag ook beschikbaar gemaakt voor tablets.

Op smartphones kunnen gebruikers binnenkort gratis muziek uit hun playlists beluisteren, in willekeurige volgorde. Er kan dus uit elke playlist worden gekozen, maar de liedjes zullen in 'shuffle mode' worden afgespeeld, weliswaar onderbroken door advertenties. 

Op dit moment heeft Spotify ruim 24 miljoen gebruikers, waarvan er 6 miljoen betalen voor de streamingdienst. De platenmaatschappijen, die voor een deel eigenaar zijn van Spotify, willen het aantal Spotify-gebruikers die hun gratis abonnement verruilen voor een betaald abonnement vergroten.

Led Zeppelin

Daarnaast zal de muziekdienst ook de discografie van Led Zeppelin in zijn catalogus opnemen. De rockband weigerde tot nu toe altijd zijn nummers beschikbaar te maken voor streamingdiensten. 

Spotify maakt wel vaker grote aankondigingen in combinatie met een deal met een grote artiest. Vorig jaar voegde het Metallica toe aan de catalogus, toen het ook verbeterde muzieksuggesties introduceerde. 

Lees hoeveel Spotify aan artiesten uitkeert