De Nederlandse consument heeft voldoende keuze bij het uitkiezen van een mobiel abonnement. De prijzen zijn niet aanzienlijk hoger dan in andere West-Europese landen.

Dat stelt minister Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie liet in elf landen een vergelijkend onderzoek uitvoeren door Telecompaper.

Uit het onderzoek blijkt dat met name sim only-abonnementen in Nederland relatief goedkoop zijn. De mediane prijs van abonnementen inclusief toestel ligt echter hoger dan in andere Europese landen.

Mediane prijzen zijn de 'middelste' beschikbare prijzen. Volgens de onderzoekers bieden die beter inzicht in de markt dan gemiddelden, omdat die vaak omhoog worden gehaald door extreem dure abonnementen.

Bij high-end toestellen zijn abonnementen in Nederland vaak tussen de 10 en 30 procent duurder. Ook bij mid-range en goedkope telefoons ligt de mediane prijs van veel bundels ook tientallen procenten hoger dan in andere landen.

Met name in Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn abonnementen een stuk goedkoper dan in de andere onderzochte landen.

Overstappen

"Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse consument een uitgebreide keuzemogelijkheid heeft ten opzichte van de rest van Europa", stelt Kamp in zijn brief aan de Kamer.

"De mediane score en de minimumscores in Nederland behoren weliswaar tot de hogere scores, maar zijn niet de hoogste en wijken niet veel af van andere landen."

Volgens Kamp zorgen bestaande maatregelen ervoor dat consumenten voldoende inzicht hebben in de tarieven die worden gerekend voor mobiele abonnementen. Ook overstappen is volgens hem makkelijk in Nederland.

Concurrentie

Kamp verwelkomt de komst van Tele2 op de mobiele markt. Die provider is bezig met de bouw van zijn 4G-netwerk. "De binnenkomst van een vierde mobiele netwerkspeler na de afgelopen frequentieveiling zie ik als een belangrijke verdere impuls voor concurrentie."

De onderzoekers hebben naar alle beschikbare abonnementen gekeken met alle mogelijke aantallen minuten en MB's. Over een gemiddelde is daardoor niets te zeggen. Ook is niet bekend welke abonnementen Nederlanders daadwerkelijk afnemen.

Wat verdienen KPN, T-Mobile en Vodafone aan mobiele data?