NASA heeft meer bekendgemaakt over de geheimzinnige robot Valkyrie die menselijke taken autonoom moet gaan kunnen overnemen en zo moet helpen bij bijvoorbeeld rampen.

NASA is één van de zestien teams die binnen enkele weken mee doen aan een robotwedstrijd van DARPA, een onderdeel van het Amerikaanse leger.

In deze wedstrijd strijden tal van robots om te kijken welke robot het best in staat is de mens te helpen of te vervangen bij gevaarlijke situaties en opdrachten.

De robots moeten bijvoorbeeld kunnen rijden, een ladder kunnen beklimmen, zich kunnen voortbewegen over ruw terrein en gereedschap kunnen hanteren.

NASA maakte eerder al bekend met Valkyrie mee te doen aan de wedstrijd, maar wilde nog niets bekendmaken over de geheimzinnige robot. IEEE Spectrum mocht bij NASA langskomen om Valkyrie te bekijken.

Ledematen

Het gaat om een mensachtige robot van 1,90 meter lang en 125 kilo zwaar. De robot werkt op een batterij die na een uur leeg is, maar binnen enkele minuten eenvoudig vervangen kan worden.

Ook de ledematen zijn eenvoudig vervangbaar als ze beschadigd raken en de rechterarm kan ook gebruikt worden als linkerarm. Een arm heeft gewrichten en drie vingers en een duim. Aan de voeten zitten zes sensoren en het middel van Valkyrie kan draaien voor zo veel mogelijk bewegingsvrijheid.

Er zitten bovendien enorm veel camera's in de robot. Bijvoorbeeld in het hoofd, buik, onderarmen, knieën en voeten. Met de data van deze camera's kan de robot efficiënter en sneller bewegen.

Autonoom

Momenteel moet Valkyrie nog bestuurd worden door mensen, maar in de toekomst zal de robot bijna volledig autonoom te werk gaan om te helpen bij taken die voor mensen te gevaarlijk zijn. Wel zou Valkyrie nu al zo mensachtig zijn dat een ongetraind persoon de robot vrij eenvoudig kan besturen.

NASA heeft al veel ervaring met het bouwen van robots. Zo werd eerder ruimterobot Robonaut ontwikkeld die astronauten moet ondersteunen en ruimtewandelingen moet gaan maken. Het verschil is dat die robot veel minder autonoom is.

Valkyrie is een jaar gerealiseerd door een team van 55 mensen die in diensten 22 uur per dag werkten. Aan de wedstrijd van DARPA doen teams mee met eigen robots, maar ook met de Atlas-robot van DARPA zelf. Die hebben zij dan kunnen aanpassen om hem zo nog beter te maken.

Bekijk Atlas, de meest menselijke robot tot nu toe

De vijf meest indrukwekkende robots

De vijf briljanste projecten van DARPA