Blurred Lines van Robin Thicke was in Nederland de populairste video van 2013. De gehele top tien bestaat uit muziekvideo's. Het eerste filmpje van de gebruikers van Youtube zelf komt pas op plek 11.

Dat heeft Youtube woensdag bekendgemaakt.

"Het terugkijken van optredens in talentenprogramma's is populair onder Nederlanders", stelt het bedrijf. "Drie van de tien populairste community video's komen voort uit een dergelijke show."

Youtube maakt onderscheid tussen de populairste video's in het algemeen en video's die afkomstig zijn van de community. Daar zitten geen video's van muzieklabels en geen reclames in.

Blurred Lines

Dat Blurred Lines van Robin Thick op één staat in Nederland is niet alleen vanwege het aantal keer dat de video is bekeken. Youtube kijkt ook naar hoelang mensen de video bekijken, het aantal keer dat het filmpje is gedeeld en het aantal likes en reacties spelen een rol.

Gentleman van de Zuid-Koreaanse artiest Psy stond in Nederland op plek twee dit jaar. Vorig jaar was hij met zijn nummer Gangnam Style de eerste die op Youtube meer dan een miljard views wist te halen. Op nummer drie staat dit jaar Stromae met Papaoutai.

Humor en dieren

Bij de community video's staat Maaike Ouboter op nummer 1 met Dat ik je mis dat zij zong tijdens een aflevering van De beste singer-songwriter.

Ouboter wordt gevolgd door een video van Het Koningslied met de songtekst erbij en op nummer drie staat een filmpje van Anouk die door een feestje haar deelname aan het Eurovisie Songfestival vergeten zou zijn. Achteraf bleek dit een reclamestunt van Centraal Beheer Achmea.

Verder blijven humoristische video's en dieren populair in de top tien. Op vijf staat een filmpje van twee mannen die nadoen hoe dieren hun maaltijden eten en op zeven een parodie van toenmalig Koningin Beatrix.

Bekijk de populairste community video's van dit jaar

Bekijk de populairste video's van dit jaar