In 2014 moet de eerste smartphone met Ubuntu Touch verschijnen. Een onbekende smartphonefabrikant heeft een deal gesloten om zo'n apparaat te maken.

Dat vertelt oprichter Mark Shuttleworth van Canonical, leider van Ubuntu-ontwikkeling, in een interview met Cnet.

Eerder dit jaar werd bekend dat Ubuntu, normaal gesproken een Linux-besturingssysteem voor desktops en laptops, ook op smartphones zou verschijnen onder de naam Ubuntu Touch.

Canonical wilde zelf ook de hardware voor de smartphone produceren en startte daarom een crowdfunding-campagne op Indiegogo. 

Met een opgehaald bedrag van ruim 9 miljoen euro was dat de lucratiefste crowdfunding-campagne ooit, maar het doel van 24 miljoen euro werd bij lange na niet gehaald. Daarom werd de telefoon niet geproduceerd.

Fabrikanten

Er is nu dus in ieder geval één smartphonefabrikant die een telefoon met Ubuntu wil uitbrengen. Canonical praat nog met verschillende anderen over het uitbrengen van een Ubuntu-smartphone.

Ubuntu Touch is in feite een volledige versie van Linux, waardoor apps die voor Linux beschikbaar zijn met kleine aanpassingen ook op telefoons zouden kunnen draaien. Ook web-apps in HTML5 worden ondersteund