Ondanks een aanstaande overname door Microsoft werkt de mobiele tak van Nokia nog steeds aan een goedkope Android-telefoon.

Dat melden bronnen binnen Nokia aan The Verge.

In november lekte een foto van een telefoon met de codenaam Normandy uit via het betrouwbare Twitter-account Evleaks. Uit de afbeelding blijkt duidelijk dat het niet gaat om een Windows Phone-toestel, omdat de thuisknop die voor zulke telefoons verplicht is ontbreekt.

Er werd dan ook gedacht dat het een Asha-toestel was, de goedkopere telefoons van Nokia die draaien op eigen software van het bedrijf.

Volgens The Verge is de Normandy echter een Android-telefoon. Nokia zou gebruikmaken van een eigen variant van het opensourcebesturingssysteem, in plaats van de versie van Google te gebruiken. Hetzelfde doet Amazon met zijn Kindle-tablets.

Apps

De Normandy zou worden ontwikkeld om kopers van goedkope telefoons toegang te bieden tot meer apps. Omdat apps voor Asha-telefoons apart moeten worden ontwikkeld, is het aanbod beperkt.

Nokia zou de Android-telefoon nog steeds doorontwikkelen, ondanks de plannen van de Windows Phone-maker om de mobiele tak van het bedrijf over te nemen. Volgens één bron van The Verge gaat het bedrijf zelfs "met volle kracht vooruit".

De telefoon zou in 2014 moeten uitkomen. Onduidelijk is of de ontwikkeling zal worden doorgezet als die overname is afgerond. Nokia maakte nog nooit een Android-toestel. Nadat het besloot van zijn besturingssysteem Symbian af te stappen, werd overgeschakeld op Windows Phone met de Lumia-reeks.

Waarom wil Microsoft Nokia overnemen?