LG en Sony komen met zogenoemde Google Play-edities van de LG G Pad 8.3 en de Sony Xperia Z Ultra met daarop een kale 'stock' versie van Android.

De Google Play-edities van de G Pad 8.3 en de Xperia Z Ultra worden geleverd met een kale versie van Android 4.4 Kitkat, dezelfde versie die bijvoorbeeld ook op de Nexus 7 staat.

Samsung en HTC brachten al Google Play-edities van de Galaxy S4 en de HTC One uit. De toestellen draaien anders dan normaal op een kale versie van Android, zonder de softwareskin die de fabrikanten normaal over Android heenleggen.

Daarom zijn die toestellen gegarandeerd van de nieuwste versie van Android zodra die verschijnt, iets wat bij het gros van de Android-toestellen onder andere door die softwareskins niet het geval is.

De Google Play-edities worden vooralsnog alleen in de VS via de Play Store aangeboden. De G Pad is de eerste tablet zonder het Nexus-merk die direct door Google wordt aangeboden en geüpdatet. De Play-editie van de G Pad 8.3 kost net als de reguliere versie 349 dollar. De Xperia Z Ultra kost 649 dollar. 

Lees onze review van de LG G Pad 8.3

Lees ook de review van de Xperia Z Ultra