Apple heeft een patent gekregen op een specifieke manier van het fabriceren van gebogen touchscreens. De aanraakgevoeligheid zou door de techniek even goed moeten zijn als bij platte schermen, ook de beeldkwaliteit blijft gelijk.

In het toegewezen patent beschrijft Apple een techniek voor het maken van bolle touschscreens, meldt Appleinsider die het patent vond.

De techniek moet ervoor zorgen dat kromme touchscreens net zo goed functioneren als platte touchscreens. Bij platte schermen ligt de aanraakgevoelige laag op alle punten even ver van het onderliggende scherm af.

Bij sommige huidige bolvormige touchscreens is dat volgens het patent niet het geval. Daarbij is het glas wel gebogen, maar het onderliggende glassubtraat niet.

Kwaliteit

Glassubtraat is een laag die tussen het glas en het lcd-scherm van touchscreens ligt. In het patent beschrijft Apple een methode om dat glassubtraat door verhitting te buigen zonder dat dat daarbij vervorming optreedt.

Verhitting is nodig voor het aanhechtingsproces van de verschillende schermlagen. Hogere verhittingstemperaturen zorgen in de regel voor kwalitatief betere schermen.

Door het glassubtraat te buigen is de afstand tussen het glas, de aanraakgevoelige laag en het beeldscherm over het hele scherm gelijk. De techniek zou niet alleen voor enkelvoudig gebogen touchscreens gebruikt kunnen worden, ook golvende schermen zijn mogelijk.

iWatch

De technologie is volgens het patent bedoeld voor onder meer schermen, touchpads en touchmuizen. Of Apple de techniek daadwerkelijk in zijn producten gaat toepassen is niet duidelijk. Er gaan wel al geruchten over de komst van gebogen iPhones met een 4,7 en 5,5 inch scherm.

Bovendien zou Apple aan een smartwatch werken. Geruchten wijzen ook daar op een gebogen touchscreen. De iWatch zou eind 2014 uitgebracht moeten worden. Apple heeft de komst van het product nog niet bevestigd.

Wat weten we al van de iWatch?

Bekijk de LG G Flex, een gebogen smartphone