Oled-tv's zijn nieuw en duur. Fabrikanten als LG en Samsung beloven uitmuntende beeldkwaliteit. De gebogen oled-tv van LG moet bovendien zorgen voor een betere kijkervaring. NUtech had de tv een week in huis.

Bekijk de uitgebreide review op NUtech

De Curved Oled van LG is een opvallende verschijning. Met 55 inch (bijna 140 centimter) is het toestel fors, maar tegelijkertijd erg dun. Tot 4 millimeter op het dunste punt. 

Door de kromming van het beeldscherm neemt de televisie wel meer ruimte in en door de voet kan de tv niet worden opgehangen.

De kromming zou moeten zorgen voor een betere kijkervaring omdat deze vergelijkbaar is met die van een oogbol. De beelden in hoeken lijken dan niet uitgerekt. In de praktijk is een verschil niet direct te merken, maar het stoort ook niet. Wellicht zorgt het ongemerkt voor meer gemak.

De bijzondere vorm moet ook reflecties tegengaan. Dat is hard nodig omdat het scherm erg weerspiegelt.

Oled

Oled is een nieuwe techniek naast lcd en plasma. Lcd-tv's hebben een backlight nodig terwijl oleds zichzelf verlichten. Daardoor kan de tv dunner zijn en is het mogelijk individuele oleds helemaal uit te zetten waardoor zwart echt zwart is. Bij lcd wordt zwart altijd een beetje verlicht door het backlight dat altijd aan staat.

Plasma-tv’s zijn ook erg goed in het weergeven van zwart, maar hebben als nadeel dat pixels voor moeten gloeien om snel aan te kunnen gaan als dat nodig is. De tv van LG beschikt bovendien over losse witte pixels zodat wit geen combinatie is van rood, groen en blauw. Daardoor is de helderheid hoger en de levensduur langer.

Beeldkwaliteit

Het scherm schotelt verbluffend mooie beelden voor. Met name zwartpartijen spatten van het scherm af. Maar behalve een perfecte zwartweergave en dus een oneindig hoog contrast, is ook de kleurweergave nagenoeg perfect. 

Behalve films ziet digitale televisie er ook erg mooi uit op het toestel. Dat komt niet alleen door de goede zwart- en kleurweergave, maar ook omdat snelle beelden erg vloeiend worden weergegeven. De helderheid kan handmatig fors worden verhoogd zonder dat de beeldkwaliteit slechter wordt.

3d en apps

De bijzondere tv beschikt uiteraard ook over 3d. Of je graag 3d kijkt is persoonlijk. LG kiest wederom voor de passieve techniek en levert brilletjes mee. Die zitten lekker en zijn licht. De tv is 'slechts' full hd en helaas zorgen de 3d-brillen voor een halvering van die resolutie. Dat is overigens geen mankement dat alleen voor deze tv geldt.

LG installeert standaard een aantal apps, zoals Uitzending Gemist, RTL XL, Youtube, Skype en NU.nl. Verder is een groot aantal apps zelf te downloaden, maar betaalde apps werken (nog) niet in Nederland. De besturing van de apps laat af en toe te wensen over, maar ook dat is een bekend euvel van smart tv's.

De interface van de Curved Oled is erg prettig en overzichtelijk en werkt goed samen met de magic remote.

De televisie beschikt in totaal over acht speakers, waarvan er zes in de tv zitten en twee in de voet. Het geluid is acceptabel, maar voor de fijnproever niet bij films of muziek. Dat is een natuurlijk nadeel van een dunne televisie, daar past geen fatsoenlijke speaker in. 

Conclusie

De Curved Oled van LG is een van de beste, zo niet de beste televisie die je momenteel kunt kopen. Oled levert met afstand de beste beeldkwaliteit. De full hd-resolutie is bovendien ruim voldoende op dit moment. Wel betaalt de klant voor de uitstekende kwaliteit maar liefst 8999 euro.

Randzaken, zoals de afstandsbediening, de apps en de mogelijkheid om 3d-content te bekijken zijn allemaal prima in orde. LG heeft de televisie helemaal volgestopt met de allernieuwste snufjes en software. Helaas kan de tv niet worden opgehangen.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech

Lees ook: 'Eerste buigbare oled-tv's getoond op gadgetbeurs CES'