Een consortium van elektronicafabrikanten, softwaremakers, providers, chipmakers en fabrikanten van huishoudelijke apparatuur werken samen aan de realisatie van 'het slimme huis'. 

Bedrijven als LG, Panasonic, Qualcomm, Sharp, Haier, TP-Link en HTC gaan zorgen dat tal van apparaten met elkaar samen kunnen werken. Ze doen dat onder de naam Allseen Alliance.

Nu is het nog zo dat veel 'slimme' apparaten, bijvoorbeeld tv's met een internetverbinding of lampen die bestuurd kunnen worden met een smartphone, op aparte besturingssystemen en met verschillende protocollen werken.

Daardoor kunnen de producten niet eenvoudig met elkaar communiceren en dat zou de ontwikkeling van 'the internet of things' en de komst van het slimme huis in de weg staan.

Functionaliteit

In de toekomst worden steeds meer producten volgens het consortium slim en al die producten zouden gebruik moeten kunnen maken van functionaliteit van andere apparaten.

Zo moet het mogelijk worden een slim slot op de voordeur te laten communiceren met slimme lampen en camera's in een huis. Als er dan een inbreker binnenkomt, gaan de lampen flikkeren en maakt de camera een foto die kan worden doorgestuurd naar de huiseigenaar.

Er zijn al onder meer koelkasten, gasfornuizen, lampen, weegschalen en ramen die verbinding maken met het internet.

Bekijk een raam dat met een app kan worden bestuurd

Bekijk slimme huishoudelijke producten van LG en Samsung