Honderden vooraanstaande schrijvers uit 81 landen, waaronder Geert Mak, Arnon Grünberg, Renate Dorrestein en vijf Nobelprijswinnaars, roepen op in protest te komen tegen afluisterpraktijken.

De petitie richt zich tegen het afluisteren en aftappen door overheden.

Hoewel de recente onthullingen rondom de Amerikaanse geheime dienst NSA niet expliciet worden genoemd, is het duidelijk dat die praktijken de aanleiding zijn geweest.

De actie van de ruim vijfhonderd auteurs volgt een dag nadat techbedrijven als Google, Microsoft, Apple, Facebook en Twitter om een wetswijziging vragen om de Amerikaanse internetspionage aan banden te leggen.

"In de afgelopen maanden is de schaal van de afluisterpraktijken bekend geworden. Met een paar muisklikken kan de overheid uw mobiele telefoon, e-mail, sociale netwerken en zoekopdrachten bekijken", aldus de auteurs.

"De basis van democratie is de onschendbare integriteit van een individu. Alle mensen hebben het recht om ongehinderd en zonder in de gaten te worden gehouden door het leven te gaan."

Digitale rechten

De ruim vijfhonderd schrijvers die de petitie tekenden, roepen de Verenigde Naties op om internationaal digitale rechten vast te leggen. Ook worden alle overheden en bedrijven opgeroepen zich aan de wet te houden. 23 Nederlandse auteurs hebben hun naam onder de actie gezet.

"We eisen dat alle mensen zelf mogen bepalen in welke mate en door wie hun informatie legaal kan worden verzameld, opgeslagen en gebruikt."

De schrijvers roepen alle wereldburgers op in protest te komen en hun rechten te verdedigen. "Technologische ontwikkelingen worden door overheden en bedrijven misbruikt voor spionagepraktijken." Volgens de vooraanstaande auteurs is iedereen nu een potentiele verdachte en ze omschrijven spionage als diefstal.

Lees ook: Techbedrijven vragen om wetswijzigingen na NSA-onthullingen

Alles over de spionagepraktijken van de NSA