Apple weigert en verwijdert massaal applicaties voor iOS die gebruikers bitcoins laten kopen, verkopen of overmaken.

Dat blijkt uit een blog van de maker van Gliph, een messagingapplicatie met aanvullende bitcoinfunctionaliteit.

Gliph werd onlangs door Apple uit de App Store verwijderd vanwege de mogelijkheid bitcoins over te maken. Na onderzoek door de makers bleek dat dit veel vaker gebeurt.

Apple heeft sinds 2011 consequent alle apps die het mogelijk maken de digitale valuta te verhandelen of versturen verwijderd of al direct bij aanmelding geweigerd. De status van een digitale portemonnee met bitcoins bekijken, is wel toegestaan.

Voorwaarden

Hoewel Apple in de voorwaarden bitcoin niet specifiek noemt, stelt het bedrijf dat de apps niet legaal zijn of illegale activiteiten stimuleren en daardoor niet voldoen aan de lokale wetten. Meer uitleg wil het bedrijf niet geven. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemde bitcoin onlangs nog een legitiem betaalmiddel. Dat betekent overigens niet dat het officieel is erkend en er overal mee kan worden betaald. 

Google hanteert op dit gebied voor de Play Store ongeveer dezelfde voorwaarden als Apple en zou bitcoin-apps kunnen verwijderen, maar heeft dat volgens Gliph tot op heden niet gedaan. Er zijn dan ook genoeg bitcoin-apps voor Android te vinden.

Verwijderde apps

Naast Gliph werden al de apps Blockhain.info, Bitpak, Bitcoin Express en Coinbase verwijderd. Gliph is inmiddels weer beschikbaar, maar gebruikers kunnen alleen hun saldo in bitcoins zien. Het is niet mogelijk bitcoins te kopen of geld over te maken.

Bitcoin is een digitale valuta die vrijwel anoniem is en bovendien niet onder toezicht van een overheid of centrale bank staat. Er is dus geen controle op de munt. Bitcoin wordt onder meer gebruikt voor witwassen en zorgt voor een toename aan ransomware. Het wordt echter ook gewoon gebruikt voor legale transacties.

Zeven opmerkelijke apps die zijn verbannen

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat is bitcoin precies en hoe is het ontstaan?