Qualcomm heeft zijn eerste mobiele 64-bit chip aangekondigd. Opvallend genoeg is de chip met meer rekenkracht niet bedoeld voor high-end toestellen, maar voor goedkopere telefoons voor opkomende markten.

De Snapdragon 410 biedt wereldwijde ondersteuning van 4G-netwerken en is voornamelijk gericht op landen waar de smarphone nog op moet komen, zo meldt Qualcomm.

"Snellere verbindingen zijn belangrijk voor de groei van smartphones in opkomende regio's", aldus de chipmaker. Qualcomm zegt  daarmee vooral naar China te wijzen, waar 4G in opkomst is.

Gimmick

Geruchten over 64-bit chips van Qualcomm gingen al langer. Het bedrijf komt naar verwachting ook met snellere 64-bit chips. Kort gezegd leveren dergelijke processors meer rekenkracht. De iPhone 5S was in september de eerste smartphone van Apple die met een 64-bit chip werd uitgerust.

Voorheen werd 64-bit vooral voor pc's gebruikt en hadden smartphones de 32-bit architecutuur. 

In oktober noemde een hooggeplaatste Qualcomm-medewerker de 64-bit chip van de iPhone 5S nog "een gimmick". Die werknemer heeft ondertussen een andere functie binnen het bedrijf gekregen. 

Samsung liet eerder al weten dat zijn eerste 64-bit chip klaar voor productie is. Naar verwachting wordt de Galaxy S5 de eerste telefoon van Samsung waarin de processor wordt verwerkt.

Hoe werkt 64-bit eigenlijk en wat heb je eraan?

Wat weten we tot nu toe van de Galaxy S5?