Door de groeiende populariteit van de bitcoin, verschijnt er ook steeds meer malware die probeert betalingen in de digitale valuta af te dwingen.

Dat stelt beveiligingsbedrijf McAfee tegenover de Financial Times.

In het afgelopen kwartaal waren er volgens McAfee zeker 300.000 incidenten met zogenoemde 'ransomware', die de computer op slot gooit en vraagt om een betaling.

Ransomware doet zich vaak voor als een melding van de politie en wordt daarom ook wel een 'politievirus' genoemd. Vaak stelt de melding dat de gebruiker van een pc illegale materialen heeft gedownload en daarom een boete moet betalen. Na het betalen van een geldbedrag blijft de computer vaak alsnog versleuteld.

Anoniem

Criminelen vragen steeds vaker om die boete in bitcoins te betalen. De digitale valuta is anoniem en moeilijk te traceren. Eerder vroeg ransomware vaak om betaalmethodes als Paysafecard, prepaid betaalkaarten die kunnen worden gekocht in winkels. 

"Het is een evolutie van misdaad. Steeds meer mensen migreren hiernaar omdat het fysiek veilig, een stuk makkelijker en moeilijker te handhaven is", stelt onderzoeker Raj Samani van McAfee.

Door de stijgende waarde van de bitcoin paste de beruchte ransomware-variant Cryptolocker onlangs al het bedrag aan dat van slachtoffers wordt gevraagd. Eiste de malware eerder nog 2 bitcoins (momenteel ruim 1200 euro), nu is dat nog een halve bitcoin.

Bekijk de opkomst van ransomware in cijfers

Bitcoin: de gevaren en alternatieven