Een groep technologiebedrijven, waaronder Google, Apple, Microsoft, Facebook en Twitter, vragen om wetswijzigingen die internetspionage in de VS grotendeels aan banden leggen.

In een open brief aan president Obama en het Amerikaanse Congres, die maandag is gepubliceerd, schrijven de bedrijven dat onthullingen over de NSA tonen dat spionagepraktijken van wereldwijde overheden moeten worden hervormd.

"De balans is in veel landen verschoven in het voordeel van de staat en weg van de rechten van de burger - rechten die zijn vastgelegd in onze grondwet", schrijven de opstellers van de brief.

De bedrijven hebben vijf speerpunten waar overheden zich volgens hen aan moeten houden. De eerste is het beperken van de hoeveelheid gegevens die de overheid kan opvragen.

Bij het opvragen van informatie moet rekening worden gehouden met de privacy van internetgebruikers. Het verzamelen van gegevens op grote schaal, zonder directe aanleiding, zou volgens de bedrijven moeten worden afgeschaft.

Dataverzoeken

Ze vragen ook om beter toezicht. Als een rechtbank surveillance goedkeurt, dan zou het bevel daartoe tijdig openbaar moeten worden gemaakt, stellen de techbedrijven.

Google, Facebook en verschillende andere bedrijven vroegen eerder al om de mogelijkheid om dataverzoeken van inlichtingendiensten openbaar te maken. Ook dat is één van de punten die de techbedrijven in de wet willen zien komen.

Verder vinden ze dat een vrije stroom van informatie over landsgrenzen moet worden gewaarborgd, en dat overheden beter moeten samenwerken om de uitwisseling van gegevens op een wettige manier mogelijk te maken.

Vertrouwen

"Mensen gebruiken geen technologie die ze niet vertrouwen", zegt Brad Smith, advocaat van Microsoft, op een blog. "Overheden hebben dat vertrouwen op het spel gezet en zij moeten helpen dat te herstellen."

"De principes die we vandaag voorstellen zouden het huidige systeem hervormen op een manier die veiligheid en privacy gepast in evenwicht brengen, terwijl het essentiële mensenrecht op vrijheid van meningsuiting wordt gewaarborgd", stelt Twitter-CEO Dick Costolo.

Niet alleen de VS moet zijn wetten aanpassen, stellen de bedrijven. "We sporen de VS aan om de leiding te nemen", schrijven ze in hun brief.

Alles over de NSA-spionage in ons dossier