De koers van Bitcoin is binnen een tijdsbestek van 24 uur bijna gehalveerd. Hevige koersschommelingen zijn het gevolg van China, dat zijn banken niet meer toestaat in de virtuele valuta te handelen.

Het hoogste punt dat bitcoin de afgelopen 24 uur aantikte was 1065 dollar, om vervolgens met 46 procent te kelderen naar een dal van 576 dollar. De koers stabiliseerde eerst rond de 750 dollar, en lijkt weer te klimmen.

De Chinese Volksbank verbood financiële instellingen in dat land eerder deze week nog bitcointransacties uit te voeren. Volgens de Volksbank zijn er teveel risico's verbonden aan het speculeren met bitcoins. Ook de mogelijkheden tot witwassen en crimineel gebruik worden door de bank als nadelen genoemd.

Vlak na de bekendmaking van de Chinese Volksbank afgelopen donderdag viel de koers ook al, toen met een dieptepunt van 900 dollar.

Chinese zoekmachine Baidu, vaak omschreven als het Google van China, accepteert sinds het verbod geen bitcoins meer. Het bedrijf begon in oktober, toen de koers van bitcoin groeide, met het accepteren van de munt.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin