Bij een Nederlandse websitemaker zijn sporen van uploads van de ongeautoriseerde software Real Alternative gevonden. Eerder werd de man vrijgesproken in de zaak.

Tot nu toe beweerde Hilbrand Edskes alleen links te hebben geplaatst naar Real Alternative, en hield dat zelfs onder ede bij de rechter vol. Volgens hem waren de bestanden niet publiek toegankelijk.

Real Alternative is een stuk software dat het mogelijk maakt video's in het formaat Realmedia af te spelen zonder daarvoor Realplayer te gebruiken. Real Alternative zou inbreuk maken op de software van Real Networks, de ontwikkelaar van Realplayer.

Uit vrijgegeven bewijs dat door NUtech is ingezien, blijkt nu dat de man toch software zonder toestemming heeft geüpload naar verschillende webservers, ondanks zijn eerdere ontkenning.

De zaak was altijd omstreden, omdat het Amerikaanse Real Networks Edskes aanpakte voor het enkel verwijzen naar software. Ook beschuldigde het bedrijf hem ervan de maker te zijn van Real Alternative, een programma dat inbreuk maakt op de rechten van Real Player, een programma van Real Networks.

Edskens ontkende altijd alles. De rechtbank gaf de Nederlander in eerste aanleg gelijk, waarna het bedrijf in hoger beroep ging.

Logboeken

In 2010 werden de computers van de verdachte in beslag genomen en werd een kopie van de schijven gemaakt. Tot nu toe mochten de experts van Real Networks de informatie niet inzien.

Na een tussenvonnis kwam die toestemming er toch. Nu blijkt uit de logboeken van Edskes een ander verhaal dan wat hij eerder vertelde.

Tussen de documenten zat een logboek van het programma ws_ftp dat voor het uploaden en downloaden van bestanden kan worden gebruikt. Dat logboek loopt van 2003 tot 17 februari 2010, toen Real Networks beslag op de thuiscomputers liet leggen.

In totaal zijn verschillende versies van het programma Real Alternative in ieder geval 152 keer geüpload. De technologie om Real Player-bestanden af te spelen is 157 maal door Edskes geüpload.

Daarbij gaat het niet alleen om uploads naar zijn eigen website, maar ook om sites als p2p-file-sharing.com, filesharingdownloads.com, filesharingplace.be en ftp.cdlserver.de.

Verklaring onder ede

Deze bevindingen staan haaks op een verklaring die Edskes op 19 maart 2012 onder ede bij de rechter heeft afgelegd.

"Het is juist dat ik enkel een hyperlink geplaatst heb met verwijzing naar een van de ontelbare grote en betrouwbare websites vol met legale software waar Real Alternative op te vinden is.

Dat is een stelling uit de conclusie van antwoord en die stelling kan ik hier bevestigen", verklaarde hij toen. "Ik heb geen codecs en/of plugins van Real Alternative geüpload naar servers van derden."

Volgens Edskes klopt die verklaring nog altijd en spitste de vraagstelling zich toe op uploaden naar de ftp-server freenet.de. Of dat zo is, valt niet meer op te maken. Het verslag van het getuigenverhoor laat de vraagstelling niet zien.

Wel staat vast dat de sites codecguide.com en edskes.com van Edskes verwezen naar Freenet. Dat bevestigt ook het bedrijf in een verklaring, waaruit blijkt dat klanten geen mogelijkheid hadden zelf bestanden in het uploadkanaal te zetten.

Ook de ingeziene logboeken laten geen sporen van uploads naar andere domeinen zien.

Automatisch

Dat er toch bestanden naar zijn webserver zijn gestuurd, komt volgens Edskes door automatische uploadscripts. Die waren volgens hem nodig om bij het bestand de omvang en een controlecijfer te zetten.

Volgens hem maakte dat niet uit, omdat via zogenoemde .htaccess-bestanden de daadwerkelijke download vanaf een andere server gebeurde en de bestanden op zijn server niet toegankelijk waren.

Edskes stelt dan ook dat de automatisch geüploade bestanden nooit toegankelijk waren. "Daarbij verwijderde ik ze altijd binnen enkele dagen, dus ten tijde van de inval op 17 februari 2010 stonden er geen bestanden meer."

Chatsessie

Een tweetal chatsessies tussen Edskes en zijn webhoster Arvixe maken duidelijk dat zijn account in ieder geval tweemaal is geblokkeerd. De eerste keer voor een bestand van antiviruspakket NOD32, waarbij de belasting op de processor en het geheugen van de server te groot wordt. Hierdoor ging de server drie keer op een dag onderuit.

In het tweede geval is het account geblokkeerd door Arvixe doordat een versie van Real Alternative te veel verkeer genereerde. Ook toen werd het bestand door de hoster gewist.

Dat deze bestanden een verstoring hebben veroorzaakr, maakt niet duidelijk of dit structureel hosten of een incident betrof. Arvixe stelt zelf in een verklaring dat Edskes via een link verwees naar freenet voor de downloads.

Taiwan

Ook een andere verklaring onder ede is daarbij opmerkelijk. "Van ftp.isu.edu.tw heb ik niet eerder gehoord. Van ftp.isu.edu.tw kan ik niet uitsluiten dat ik dat in de afgelopen twee jaar in de procedure een keer heb gezien", stelt Edskes. “Ik heb een keer een link gezien waar dat in stond als ik mij dat goed herinner.”

Maar in het logboek staan 4565 downloads van precies dit domein. Volgens Edskes heeft hij antwoord gegeven op de vraag of hij dat domein eerder in de procedure is tegengekomen. NUtech kan niet uit eigen notities en het getuigenverhoor opmaken hoe de vraagstelling precies is geweest.

Maker

In de conclusies stelt de door Real Networks ingeschakelde expert dat Edskes ook betrokken zou zijn bij het programmeren van Real Alternative. Daarvoor worden sporen aangetroffen van Inno Setup.

Deze software wordt ook bij de verspreiding van Real Alternative gebruikt. Duidelijk wordt dat een versie geïnstalleerd is om daadwerkelijk software te kunnen verspreiden.

De hoofdontwikkelaar van Inno Setup stelt echter tegenover NUtech dat de getrokken conclusies niet correct zijn en getuigen van te weinig kennis van de software. Wel bevestigt hij dat Edskes de software kon gebruiken om softwarepakketten te maken.

Edskes zelf bevestigt dat en stelt de installer te hebben gebruikt om oude educatieve software, zoals doolhof en rekenen, te hebben gemaakt als Edskes Software Pakket.

Minder relevant

Nergens in de doorzochte spullen van Edskes wordt de broncode van Real Alternative aangetroffen. Ook een daadwerkelijke programmeeromgeving wordt niet aangetroffen. Daarnaast wijst Edskes erop dat sommige uploads hebben plaatsgevonden nadat de software al online beschikbaar was.

Voor Peter Claassen, de advocaat van Real Networks, is het minder belangrijk of Edskes de maker is van de software.

"Als hij er een hobby van maakt om een programma in elkaar te frummelen op zijn computer, dan boeit dat Real Networks niet", stelt hij tegenover NUtech. "Het gaat niet om freubelen. Het gaat om de verspreiding. Met dat laatste heeft Edskes zich massaal bezig gehouden."