Wetenschappers hebben een 3d-simulator ontwikkeld die tijdens een geboorte live kan simuleren wat er in de moeder gebeurt. Daar kunnen verloskundigen op inspelen.

De simulator is ontwikkeld door de Britse Universiteit van East Anglia en bouwt met informatie als de lichaamsvorm van de moeder en de vorm en positie van de baby een 3d-simulatie.

De simulator is de eerste van zijn soort en moet vooral van pas komen bij afwijkende of gevaarlijke geboortes. "Je kunt niet naar binnen kijken tijdens een geboorte", aldus hoofdonderzoeker Rudy Lapeer. "De simulator toont wat er binnenin gebeurt."

Hulpmiddel

Op die manier kunnen verloskundigen en artsen beter inzicht krijgen in mogelijke complicaties. Zo kan met behulp van de scanner bepaald worden een natuurlijke geboorte boven een keizersnede te verkiezen, omdat beter te voorspellen is of het kind al dan niet klem komt te zitten tijdens de geboorte.

De simulator kan ook gebruikt worden om artsen en verloskundigen op te leiden. Momenteel wordt veel geoefend met poppen en door geboortes bij te wonen, maar daarbij is niet zichtbaar hoe een baby in de moeder beweegt.

De simulatie kent nog beperkingen, zo kan maar één baby worden getoond, en enkel het bekken van de moeder. Weeën kunnen nog niet worden gesimuleerd, ook niet alle bewegingen van de baby zijn te zien.

Augmented reality

Tijdens de meeste geboortes maken baby's zeven bewegingen, de simulator kan er daar van drie laten zien. Over een jaar hopen de wetenschappers alle bewegingen live te kunnen simuleren.

Uiteindelijk zou de simulator tijdens de hele geboorte kunnen worden ingezet, niet alleen om een eerste beoordeling te maken. De simulatie zou dan als augmented reality voor artsen en verpleegkundigen zichtbaar kunnen zijn. De wetenschappers verwachten dat het nog tien jaar zal duren voor hun techniek zo ver is.

Bekijk ook dit 3d-hologram dat hartoperaties makkelijker moet maken